Μικτή Τεχνική: Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά για τις κατασκευές μας (παραδείγματα)

Στις καλλιτεχνικές ή αρχιτεκτονικές κατασκευές πολλές φορές χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά μεταξύ τους υλικά για να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Συνδυάζουμε δηλαδή υλικά, συνθέτουμε τεχνικές…Composites είναι άλλωστε και η γενική ορολογία των συνθετων υλικών/τεχνικών. Συνήθως λοιπόν συνθέτωντας υλικά και τεχνοτροπίες μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα!
Προτού ξεκινήσουμε να συνθέτουμε υλικά όμως πρέπει να τονίσουμε 2 πολύ σημαντικά σημεία. Πρώτον, πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά είναι οι ιδιότητες και ο τρόπος χρήσης του κάθε υλικού από μόνο του. Πρέπει να έχουμε “δουλέψει” το κάθε υλικό για να ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται, ποια είναι τα όρια χρήσης του, τι αποτέλεσμα μας δίνει και πώς αλλάζοντας τις παραμέτρους κατά την χρήση του μπορούμε να έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Πχ. ο πολυστέρας. Μόνο αν κάποιος γνωρίζει καλά το υλικό, τη συμπεριφορά του σε διαφορετικές θερμοκρασίες χρήσης και πώς αντιδρά ο καταλύτης είναι σε θέσει να αρχίσει να το συνδυάζει με άλλα υλικά. Το ίδιο ισχύει για όλα τα υλικά κατασκευών από τα πιο απλά σε χρήση μέχρι τα πιο δύσκολα.
Δεύτερο πολύ σημαντικό προαπαιτούμενο είναι να σεβόμαστε τις προδιαγραφές του προϊόντος και τις υποδείξεις του κατασκευαστή ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να συνδυάσουμε προϊόντα. Πχ. μπορεί κάποιος να έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές alginates για να πάρει αντιγράφα από σώμα και ταυτόχρονα να έχει καλές γνώσεις σχετικά με τους πολυεστέρες, αλλά αν προσπαθήσει να χυτεύσει πολυεστέρα μέσα στο καλούπι από alginate το μόνο που θα καταφέρει είναι το τελικό αντίγραφο να είναι μαλακό και κολλώδες εξωτερικά και αδύνατο να το καθαρίσει χωρίς να το καταστρέψει !! Και όλα αυτά επειδή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το νερό μέσα στη σύσταση του alginate δρα σαν ανασταλτικός παράγοντας (Inhibitor) που εμποδίζει τη σωστή σκλήρυνση του πολυεστέρα όταν έρxονται σε επαφή!
Από εκεί και πέρα, αρκεί να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει!! Προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ πολύ “αδρανή” υλικά στις κατασκευές γιατί μου δίνουν διαφορετικές “υφές” και τρισδιάστατες μορφές. Λέγονται αδρανή γιατί η προσθήκη τους μέσα σε ρητίνες, βερνίκια, χρώματα κτλ δεν επηρεάζει τη λειτουργία/πολυμερισμό των υλικών αυτών. Τα “αδρανή” συνυπάρχουν αρμονικά με ρητίνες, βερνίκια, χρώματα κτλ.
Αδρανή υλικά: χαλαζιακή άμμος, fillite, 3D balls υαλοσφαιρίδια, σκόνη σιδήρου, fintalc, aerosil, microballons, ανθρακικό ασβέστιο και ο κατάλογος είναι τεράστιος. Αν και τα πιο συνηθισμένα σε καλλιτεχνικές κατασκευές είναι τα 4 πρώτα από τα προαναφερθέντα
Εκτός από αυτά βέβαια μπορούμε να συνδυάσουμε πληθώρα υφασμάτων στις μικτές/σύνθετες κατασκευές από υαλοϋφάσματα μέχρι τσόχα κτλ. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φελιζόλ σε κομμάτια ή μικρά μπαλάκια, ξύλο ή τρίμμα ξύλου κτλ. Η λίστα και πάλι είναι ατελείωτη.
Παρακάτω θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα μικτών τεχνικών και ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε περίπτωση.
Στη διπλανή φωτογραφία βλέπετε ένα καμβά σε εξάγωνο σχήμα που αγοράστηκε από κατάστημα με είδη ζωγραφικής. Αρχικά επικαλύψαμε τον καμβά με Α1 Acrylic One ρητίνη στην οποία είχαμε βάλει πράσινη χρωστική και μικρή ποσότητα από χαλαζιακή άμμο. Όταν αυτό στέγνωσε, τοποθετήσαμε πάνω του το ροζ πλέγμα που φαίνεται στην φωτογραφία, το οποίο είναι και αυτό κατασκευασμένο από Α1 Acrylic One ρητίνη, η οποία είχε γίνει χύτευση σε καλούπι σιλικονης παλαιότερα. Παρακάτω σας παραθέτω και τη φωτογραφία από την κατασκευή του ροζ πλέγματος στο καλούπι του.
Στη συνέχεια γεμίσαμε μερικές απο τις κυψέλες του πλέγματος με Α1 Acrylic One ρητίνη+χαλαζιακή άμμο σε γκριζωπό χρώμα και άλλες κυψέλες με Α1 Acrylic One ρητίνη και μπλε χρωστική. Όταν όλα στέγνωσαν επαρκώς ετοιμάσαμε μείγμα από το εποξικό coating Resoltech 4000 και καλύψαμε όλη την επιφάνεια ώστε να γίνει γυαλιστερή, σαν να έιναι βρεγμένη. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία. Είναι ένα έτοιμο κάδρο για διακόσμηση στο χώρο σας.

Καμβάς με Α1 Acrylic One ρητίνη μαζί με 3D balls + κίτρινη χρωστική. Πλαίσιο από κεραμιδή χαλαζιακή άμμο. Διακοσμητικό πήλινο αντικείμενο στο κέντρο εγκλωβισμένο μέσα σε Υγρό Γυαλί και περιμετρικά του κάδρου rust εφέ !
Επόμενο παράδειγμα στη διπλανή φωτογραφία χρησιμοποιήσαμε καμβά από κατάστημα με είδη ζωγραφικής και αρχικά ετοιμάσαμε μείγμα με Α1 Acrylic One ρητίνη και κίτρινη χρωστική μαζί με 2 μεγέθη από 3D Balls ώστε να μας δώσει αυτή την τρισδιάστατη βραχώδη μορφή. Προτού προλάβει να στεγνώσει το Α1 Acrylic One ρίξαμε πάνω του κεραμιδί χαλαζιακή άμμο και δημιουργήσαμε αυτό το πλαίσιο. Μέχρι να στεγνώσει αυτό το μέρος της κατασκευής μας, ξαναφτιάξαμε μείγμα από Α1 Acrylic One στο οποίο μέσα βάλαμε κεραμιδί χρωστική + σκόνη σιδήρου (για να το σκουριάσουμε στην συνέχεια!) και με αυτό βάψαμε τα πλαϊνά του κάδρου. Στη συνέχεια και ενώ το κεντρικό κομμάτι είχε στεγνώσει με μία ελαστομερή κόλλα (αλλά και οποιαδήποτε άλλη γεμιστική κόλλα έχετε, κάνει το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα) κολλήσαμε στο κέντρο το διακοσμητικό πήλινο αντικείμενο. Περιμέναμε λίγο μέχρι να η κόλλα να αρχίσει να στεγνώνει και στη συνέχεια ετοιμάσαμε μείγμα από Υγρό Γυαλί Resoltech WWA (αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει και το εποξικό coating Resoltech 4000, σε αυτήν την εφαρμογή χωρίς πρόβλημα) και με αυτό γεμίσαμε τον χώρο ανάμεσα στο διακοσμητικό πήλινο και στα τοιχώματα από 3D Balls, ώστε να δώσουμε το εφέ της λίμνης! Όταν στέγνωσε και το Υγρό Γυαλί ήρθε η ώρα να “σκουριάσουμε” το πλαίσιο του καμβά.
Χρησιμοποιώντας βρεγμένο χαρτί κουζίνας, το αφήσαμε πάνω στην επιφάνεια που περιείχε τη σκόνη σιδήρου για αρκετές μέρες μέχρι να σκουριάσει. Χρειάστηκε να ξαναβρέξουμε αρκετές φορές τα χαρτιά για να φτάσουμε στον επιθυμητό βαθμό σκουριάσματος. Μόλις έφτασε το αποτέλεσμα στο σημείο που θέλαμε απλώς πετάξαμε τα χαρτιά! Τώρα το έργο είναι έτοιμο για να στολίσει κάποιον τοίχο στο χώρο σας.
Αυτά ήταν μόνο μερικά παραδείγματα από τις απεριόριστες επιλογές που έχετε χρησιμοποιώντας σύνθετα υλικά που μπορείτε να βρείτε στο www.alfakem.gr και θα χαρούμε πολύ να λάβουμε φωτογραφίες με τα έργα σας