DIY Κατασκευή doorpanel για ηχεία αυτοκινήτου

Είναι εύκολο να κατασκευάσουμε μόνοι μας doorpanels για το αυτοκίνητο ώστε να τοποθετήσουμε ηχεία και το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά όμορφο χωρίς να έχουμε μεγάλο κόστος?
Η κατασκευή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αρκεί να υπάρχει όρεξη και τα κατάλληλα υλικά. Εδώ να τονίσω ότι έχω χρησιμοποιήσει το περισσότερο φωτογραφικό υλικό του άρθρου αλλά και κείμενο από άρθρο που είχα βρει online το 2006 και το υπογράφει κάποιος Λουκάς, ο οποίος είχε κάνει πολύ καλή δουλειά, ελπίζω να μας δίνει την συγκατάθεσή του. Ο σκοπός του άρθρου είναι βασικά εκτός από το να δείξουμε τον τρόπο κατασκευής του doorpanel, να εξοικειωθεί το κοινό με τα διαφορετικά υλικά κατασκευών που υπάρχουν και να τολμήσει να ασχοληθεί με κατασκευές που συνδυάζουν πολλά υλικά!
Υλικά που χρησιμοποιήσαμε:
- Ριζόχαρο και χαρτόνι για την χάραξη του αρχικού σχήματος και ψαλίδι
- Κομμάτια ξύλο(MDF κτλ)
- Σέγα & Τρυπάνι
- Γυαλόχαρτα για φινίρισμα (ξύλου και πολυεστέρα)
- Συγκολλητικό Black Mamba ή Ξυλόκολλα
- Καρφιά ή ξυλόβιδες
- Polyester Fleece fabric ή λινάτσα
- Καρφωτικό χειρός
- Πολυεστέρας & Υαλοϋφασμα ή αλλιώς σύστημα ACRYLIC ONE για οικολογική λύση!
- Κομμάτι δερματίνης
Ξεκινάμε αποτυπώνοντας σε ριζόχαρτο το σχήμα της πόρτας στο σημείο όπου θα τοποθετηθεί η κατασκευή μας. Στην συνέχεια αποτυπώνουμε το σχήμα σε σκληρό χαρτόνι όπως φαίνεται στις εικόνες παραπάνω (ότι σχήμα αποφασίσουμε ότι ταιριάζει). Μετά χαράσουμε στο κέντρο περίπου έναν κύκλο με διάμετρο όση και η εσωτερική του ηχείου ή των ηχείων που έχουμε επιλέξει να τοποθετήσουμε. Μετά άλλον ένα περίπου με 2 εκατοστά μεγαλύτερη διάμετρο για να πατήσει το κάλυμμα του ηχείου. Αφαιρούμε τον εσωτερικό κύκλο και αποτυπώνουμε το σχήμα στο ξύλο της επιλογής μας. Με την βοήθεια της σέγας κόβουμε το κομμάτι που χαράξαμε επί 2…
Στην συνέχεια κόβουμε 2 δακτύλιους με εσωτερική και εξωτερική διάμετρο αυτές που χαράξαμε στο χαρτόνι. Τοποθετούμε τους δακτύλιους τον έναν πάνω στον άλλο ως εξής… Για καλύτερη στήριξη βάζουμε συγκολλητικό Black Mamba ή αν δεν έχουμε, απλή ξυλόκολλα ανάμεσα στις ενώσεις των κομματιών και μετά καρφώνουμε ή βιδώνουμε. Στην 4η φωτογραφία βλέπουμε έτοιμα 2 κομμάτια κολλημένα. Πριν το επόμενο βήμα περιμένουμε να στεγνώσει η κόλλα
Αφού στεγνώσει η κόλλα, έχουμε 2 επιλογές κατασκευής είτε με πολυεστέρα και υαλοΰφασμα είτε με το Acrylic One.
Κατασκευή με πολυεστέρα και υαλοΰφασμα
Παίρνουμε ένα κομμάτι polyester fleece fabric (όπως φαίνεται στην φωτογραφια κάτω αριστερά. Διαθέσιμο σε 2 πάχη) που είναι αρκετά ελαστικό, ή αλλιώς λινάτσα (ή άλλο ύφασμα), και το στερεώνουμε με την βοήθεια καρφωτικού όπως φαίνεται στην εικόνα. Δηλαδή τεντώνουμε από το επάνω μέρος και καρφώνουμε σταδιακά στο πίσω μέρος της κατασκευής…
Στη συνέχεια εμποτίζουμε το fleece fabric ή λινάτσα με πολυεστέρα και ενισχύουμε με υαλοΰφασμα. Σε προηγούμενα άρθρα στο blog μας έχουμε γράψει για τον τρόπο χρήσης του πολυεστέρα και τα ποσoστά του καταλύτη, οπότε ρίξτε μία ματιά πριν προχωρήσετε στην κατασκευή.
Σημείωση: τον κεντρικό κύκλο ΔΕΝ τον καλύπτουμε με πολυστέρα!
Προσοχή: να κάνετε χρήση του πολυεστέρα σε καλά αεριζόμενο χώρο και λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, γυαλιά, μάσκα)
Εδώ βλέπετε και τα δύο κομμάτια πολυεστερωμένα… Αφού τα αφήσουμε να στεγνώσουν (τουλάχιστον 3-4 ώρες, αλλά καλύτερα να περιμένετε 1 μέρα), τα τρίβουμε καλά με γυαλόχαρτο και ανοίγουμε την κεντρική τρύπα…
Σε αυτό το σημείο είτε θα επιλέξουμε να “ντύσουμε” την κατασκευή μας με δερματίνη ή άλλο ύφασμα είτε να στοκάρουμε πολύ καλά την επιφάνεια για να γίνει λεία και να βαφτεί σε ότι χρώμα θέλουμε (εργασία που απαιτεί φανοποιό). Στην 1η περίπτωση που είναι και η πιο εύκολη, η κάλυψη με δερματίνη γίνεται όπως και προηγουμένως με τη fleece fabric ή τη λινάτσα. Απο εκεί και πέρα χρειάζεται προσοχή κατά την τοποθέτηση στην πόρτα ώστε να ανοίξουμε μία τρύπα στην επένδυση για να περάσουν τα καλώδια για το ηχείο και να κάνουμε τη σύνδεση για να λειτουργεί το ηχείο.
Κατασκευή με Acrylic One
Όπως και στην κατασκευή με πολυεστέρα & υαλοΰφασμα, έτσι και εδώ βάζουμε για υπόστρωμα ένα οποιοδήποτε ύφασμα όπως η λινάτσα αρκεί να έχει σχετικά ανοιχτή πλέξη (εδώ δεν μας κάνει το polyester fleece fabric) και το τεντώνουμε. Μετά πάλι ενισχύουμε την λινάτσα εμποτίζοντάς την με Acrylic One και Triaxial ύφασμα. Για καλύτερη κατανόηση του Acrylic One δείτε αυτό το άρθρο και πολλά video με κατασκευές.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Acrylic One έναντι του πολυεστέρα είναι:
- Άοσμο
- Ακίνδυνο
- Τελική σκλήρυνση σε 1 ώρα μόνο
- Αν στη συνέχεια πρόκειται να το βάψουμε είναι συμβατό με πολλά συστήματα βαφής (πάντα με δοκιμή)
- Μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες υφές και τεχνοτροπίες
Μειονεκτήματα ;; Δεν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα ίσως εκτός από το ότι αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ μικρή ποσότητα, δεν είναι τόσο οικονομικό όσο ο πολυεστέρας.
Ο σκοπός του άρθρου είναι βασικά εκτός από το να δείξουμε τον τρόπο κατασκευής του doorpanel, να εξοικειωθεί το κοινό με τα διαφορετικά υλικά κατασκευών που υπάρχουν και να τολμήσει να ασχοληθεί με κατασκευές που συνδυάζουν πολλά υλικά!