Χρωστικές για τα gelcoats: Πώς να πετύχουμε την απόχρωση που θέλουμε

Τα Πολυεστερικά Χρώματα (Gel Coats) είναι ειδικά χρώματα 2 συστατικών τα οποία ενδείκνυνται για την βαφή αντικειμένων που είναι κατασκευασμένα από (πολυεστερικές κτλ) ρητίνες. Τα gelcoat ακολουθώντας το διεθνές σύστημα χρωματολογίας RAL, είναι διαθέσιμα σε χιλιάδες διαφορετικές αποχρώσεις, ωστόσο επειδή είναι ένα προϊόν σε ημερομηνία λήξεως περίπου 4 μήνες μετά την παραγωγή, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι αποχρώσεις και έτσι όταν θέλουμε μία συγκεκριμένη απόχρωση μπορούμε να την πετύχουμε χρησιμοποιώντας χρωστικές!
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή διότι δεν είναι βέβαιο ότι οι χρωστικές που ενδείκνυνται για χρήση σε άλλα προϊόντα είναι κατάλληλες για χρήση σε Gelcoats. Εμείς προτείνουμε ειδικές χρωστικές που είναι συμβατές με πολυεστερικές ρητίνες, εποξικές ρητίνες και gelcoats! Οι χρωστικές γενικά θα πρέπει να μην περιέχουν στυρένιο, ούτε μόλυβδο και άλλα μονομερή και να είναι ανθεκτικές στην UV ακτινοβολία!
Τα gelcoats διατίθενται σε κάποιες έτοιμες αποχρώσεις έτοιμες προς χρήση πχ λευκό(RAL 9000), μπεζ (RAL 1013, 1015), κίτρινο (RAL 1018), πορτοκαλί (RAL 2009), κόκκινο (RAL 3001), μπλε (RAL 5003, 5015), μαύρο (RAL 9005) κτλ κτλ. Όταν λοιπόν επιθυμούμε μία απόχρωση του άσπρου αλλά λίγο πιο ζαχαρί από το κλασσικό λευκό RAL 9000 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το RAL9000 και να προσθέσουμε μέσα του ελάχιστες σταγόνες από χρωστική ώχρα πχ ώστε να αλλάξει ελαφρώς ο τόνος. Όμως απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε το κίτρινο gelcoat με RAL1018 και να προσθέσουμε μέσα του κόκκινη χρωστική μέχρι να γίνει πορτοκαλί πχ σαν το RAL2002 γιατί θα έχουμε βάλει μέσα τόσο πολύ χρωστική ώστε πια το gelcoat δεν θα έιναι gelcoat αλλά ένα περίεργο μίγμα που θα είναι απρόβλεπτο στη χρήση!!! Έτσι ακολοθούμε τις παρακάτω συμβουλές
Συμβουλή Νο 1 SOS ! : Όταν θέλω να πετύχω μία συγκεκριμένη απόχρωση πρώτα αναμιγνύω τις χρωστικές από μόνες τους σε ένα δοχείο και αφού πετύχω το χρώμα που θέλω, τότε προσθέτω το μίγμα μέσα σε άχρωμο gelcoat !
Συμβουλή Νο 2: Αναλόγως του χρώματος της χρωστικής, ακολουθείτε διαφορετική διαδικασία παραγωγής με βάση άλλη “χημεία” επομένως κάποιες χρωστικές είναι πιο παχύρρευστες από άλλες και ταυτοχρόνως δεν έχουν όλες οι χρωστικές την ίδια καλυπτικότητα! Έτσι οι κόκκινες και οι κίτρινες χρωστικές περιέχουν ορυκτά συστατικά και δεν έχουν μεγάλη καλυπτικότητα (σσ. επειδή πλέον έχει απαγορευτεί η χρήση τοξικών σκληρών μέταλλων, όπως το κίτρινο κάδμιο ή ο κόκκινος μόλυβδος). Ταυτόχρονα οι μπλε, μωβ, μαύρες χρωστικές είναι οργανικές χρωστικές με πολύ μεγάλη καλυπτικότητα. Έτσι όταν χρησιμοποιούμε χρωστικές για να χρωματίσουμε ένα άχρωμο gelcoat δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα παρακάτω ποσοστά κατά βάρος του gelcoat:
Συμβουλή Νο3: Όσο περισσότερη χρωστική βάζω σε ένα gelcoat μειώνεται η αντιδραστικότητά του, δηλαδή μετά την προσθήκη του καταλύτη η αντίδραση δεν γίνεται τόσο “τέλεια” όσο γινόταν πριν. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει περισσότερο τις κόκκινες και κίτρινες χρωστικές και έτσι όταν τις χρησιμοποιούμε μέσα σε ένα gelcoat καλό είναι προτού βάλουμε καταλύτη να προσθέτουμε επιταχυντή (συγκέντρωσης 5-6%) σε ποσοστό 0,2% κατά βάρος του gelcoat ώστε να επαναφέρουμε την αντιδραστικότητα του gelcoat στα αρχικά επίπεδα και να μην έχουμε προβλήματα κατά την εφαρμογή !
Επομένως είναι αντιληπτό ότι όταν αγοράζουμε ένα έτοιμο χρώμα gelcoat πχ μπλε, αυτό έχει παραχθεί στο εργοστάσιο χρησιμοποιώντας άχρωμο gelcoat με την προσθήκη μπλε χρωστικής κτλ. Άρα ήδη περιέχει αρκετά μεγάλο ποσοστό χρωστικής, που μας εμποδίζει να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για να φτιάξουμε πχ πράσινο gelcoat με την προσθήκη κίτρινης χρωστικής διότι η extra χρωστική που θα μπει μέσα θα είναι παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα το gelcoat να μην είναι πια gelcoat αλλά ένα απροσδιόριστο μίγμα που δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει με την προσθήκη του καταλύτη και που είναι αβέβαιο αν ο τελικός πολυμερισμός θα επιτευχθεί σωστά!
Έτσι συνίσταται να χρησιμοποιούμε τις χρωστικές εντός των ανωτέρω ποσοστών και όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ένα υπάρχον έγχρωμο Gelcoat σαν βάση, θα το κάνουμε μόνο όταν θέλουμε να βγάλουμε μία απόχρωση συγγενή χρωματικά με την βάση!