Χρωστικές για ρητίνες: Πώς να πετύχουμε την επιθυμητή απόχρωση

Οι περισσότερες ρητίνες, είτε πολυεστερικες είτε εποξικές, έχουν ένα χρώμα εκ κατασκευής που είτε πλησιάζει σε ανοιχτό ροζ-κίτρινο ή σε ανοιχτό μπλε-πράσινο. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε με κάποιον τρόπο να χρωματίσουμε τη μάζα της ρητίνης ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει ένα συμπαγές χρώμα και να μην χρειαστεί να το βάψουμε εξωτερικά. Τι πρέπει να κάνουμε?
Υπάρχουν χρωστικές οι οποίες έχουν ειδική σύσταση για να είναι συμβατές με τις ρητίνες και να μπορούν να αλλάξουν το χρώμα της ρητίνης.
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή διότι δεν είναι βέβαιο ότι οι χρωστικές που ενδείκνυνται για χρήση σε πολυεστερικές ρητίνες είναι εξίσου κατάλληλες και για χρήση με εποξικές ρητίνες! Για να είναι η χρωστική συμβατή και με εποξικές ρητίνες τότε πρέπει να μην περιέχει στυρένιο! Οι χρωστικές γενικά θα πρέπει να μην περιέχουν στυρένιο, ούτε μόλυβδο και άλλα μονομερή και να είναι ανθεκτικές στην UV ακτινοβολία!
Συμβουλή Νο1: όταν προσθέτουμε χρωστική σε μία ρητίνη πρώτα βάζουμε την χρωστική μέσα στην ρητίνη και ανακατεύουμε καλά. Αν δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε extra χρωστική. Μόνο όταν έχουμε πετύχει την απόχρωση που θέλουμε, βάζουμε καταλύτη στη ρητίνη για να ξεκινήσει η αντίδραση!
Χρήσιμο tip !! : Μπορούμε να φτιάξουμε εκ των προτέρων την απόχρωση που θέλουμε με τη ρητίνη μας και να το αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση. Η προσθήκη χρωστικής δεν επιταχύνει την ωρίμανση της ρητίνης ούτε θα την επηρεάσει ώστε να πήξει (‘χαλάσει”) μέσα στην συσκευασία της νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης που δίνει ο κατασκευαστής. Έτσι εφόσον η ρητίνη με το χρώμα που επιθυμούμε θα είναι έτοιμη, έχουμε έτοιμο το μίγμα και μόνο όταν πρόκειται να παράξουμε κάτι βάζουμε καταλύτη και κάνουμε τη δουλειά μας!
Συμβουλή Νο2: Ξεκινήστε βάζοντας σταγόνες χρωστικής μέσα στη ρητίνη και ανακατέψτε καλά. Οι χρωστικές είναι πολύ συμπυκνωμένες και αρκεί μία πολύ μικρή ποσότητα για να χρωματίσει το μίγμα σας. Μην σπαταλάτε άδικα πολύ ποσότητα. Εκτός αυτού, είναι και λάθος χρήση η προσθήκη μεγάλης ποσότητας χρωστικής καθώς πλέον το μίγμα δεν είναι πια ρητίνη με λίγο χρωστική αλλά κάτι απροσδιόριστο, που θα συμπεριφέρεται πια σαν ρητίνη και ούτε θα έχει τις χημικές και μηχανικές ιδιότητες που δίνει ο κατασκευαστής του
Καλές κατασκευές