/ DIY Κατασκευές / DIY κατασκευές με Διογκούμενη πολυουρεθάνη χύτευσης

DIY κατασκευές με Διογκούμενη πολυουρεθάνη χύτευσης

Alfakem 10 Σεπτεμβρίου 2014 - 11:26 για DIY Κατασκευές, Καλούπια

Η διογκούμενη πολυουρεθάνη χύτευσης είναι ένα πολύ ευέλικτο υλικό, εύκολο στη χρήση, το οποίο πέρα από την κύρια χρήση του σαν υλικό πλήρωσης κενών σε διάφορες κατασκυές (πχ σκάφη κτλ) & μόνωσης σπιτιών/θερμοσιφώνων κτλ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιτεχνικές δημιουργίες & DIY κατασκευές

Η διογκούμενη πολύουρεθάνη είναι σύστημα 2 συστατικών (υγρά πολυόλη & ισοκυανικό) που αναμιγνύονται ισομερώς και αμέσως ξεκινά η διαδικασία διόγκωσης που ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά!! Χρησιμοποιώντας παραδείγματος χάρη 20+20 Kg από το κάθε συστατικό, μπορώ να γεμίσω 1 κυβικό μέτρο. Η πολυουρεθάνη γεμίζει πλήρως την κυλότητα στην οποία θα εγχυθεί, αρκεί να μην υπάρχει υγρασία στην επιφάνεια της κυλότητας!

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται τα στάδια χρήσης της πολυουρεθάνης, σε ένα εργαστήριο όπου κατασκευάζονται τμήματα αυτοκινήτων, spoiler κτλ, για να μπορέσει ο χρήστης να δημιουργήσει το νέο (και πιο φουσκωτό) σχέδιο σε ένα μαρσπιέ αυτοκινήτου. Απαραίτητο βήμα είναι να “καλουπώσει” την περιοχή που τον ενδιαφέρει ώστε η πολυουρεθάνη να μπορεί να χυτευτεί σε περιορισμένο χώρο. Μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης διόγκωση της πολυουρεθάνης, ο χρήστης θα μπορέσει να κόψει με ένα μαχαιράκι τα περισσεύματα και μετά σιγά σιγά να “σκαλίσει” σαν γλύπτης το σχέδιο που θέλει.

Πλεονεκτήματα αυτής της πολουρεθάνης:

  1. είναι ότι έχει πολύ κλειστές κυψέλες, επομένως όταν κόβουμε κομμάτια κατά το “σκάλισμα” της επιφάνειας δεν έχουμε το φόβο να πέσουμε σε κενά, δηλ κενές κυψέλες, σαν να κόβουμε τυρί έμενταλ!!
  2. Αφού ολοκληρώσουμε το σχέδιο (γλυπτική διαδικασία!), μπορούμε να σταθεροποιήσουμη την κατασκευή ενισχύοντάς την με πολυεστέρα και υαλοϋφάσματα, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο να γίνει πάνω σε κατασκευές που έχουν γίνει με αφρό πολυουρεθάνης 1 συστατικού. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε σιδηρόστοκους για να στοκάρουμε σημεία που δεν μας ικανοποιούν κτλ. Και ακόμα και αν πέσει πάνω στην πολυουρεθάνη καθαρό ασετόν 100%, δεν φοβόμαστε μήπως τη λιώσει!

Έξυπνη ιδέα: κατασκευάστε ένα κύβο με διογκούμενη πολυουρεθάνη (χυτεύοντας μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο) και στην συνέχεια αυτοσχεδιάστε σκαλίζοντας ένα σχέδιο της επιλογής σας! Μπορείτε πχ να φτιάξετε το δικό σας αυτοσχέδιο σκαλιστό σκαμπό!!

Μην ξεχνάτε να φοράτε προστατευτική μάσκα, γάντια και γυαλιά όταν χρησιμοποιείται χημικά προϊόντα!!

Χύτευση πολυουρεθάνης

 

 

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ

Στείλτε μας ένα μήνυμα εδώ