/ Ναυτιλιακά χρώματα / Αντιολισθητική επιφάνεια με χαλαζιακή άμμο & gelcoat

Αντιολισθητική επιφάνεια με χαλαζιακή άμμο & gelcoat

Alfakem 15 Ιουλίου 2014 - 13:22 για Ναυτιλιακά χρώματα, Ρητίνες

Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε αντιολισθητική επιφάνεια στο κατάστρωμα ενός πολυεστερικού σκάφους ή σε οποιαδήποτε άλλη πολυεστερική επιφάνεια είναι να χρησιμοποιήσουμε χαλαζιακή άμμο, που είναι πολύ ένα πολύ ευέλικτο υλικό.

Η χαλαζιακή άμμος προέρχεται από φυσικά πετρώματα και υπάρχει διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη αναλόγως ποιο είναι το επιθυμητο πάχος των κόκκων για την κατασκευή που θέλουμε να πετύχουμε.Χαλαζιακή άμμος 0,4-0,8__1

Για να δημιουργήσουμε μία “σαγρέ” αντιολισθητική επιφάνεια πάνω στο κατάστρωμα του σκάφους ακολουθούμε μερικά απλά βήματα. Πρώτα αγριεύουμε την προϋπάρχουσα επιφάνεια τρίβοντας με γυαλοχαρτο. Στη συνέχεια διαλέγουμε τι απόχρωση gelcoat ή topcoat θα χρησιμοποιήσουμε και ξεκιναμε να βάφουμε την επιφάνεια. Αρχικά βάφουμε 1 τετραγωνικό μέτρο και μετά ρίχνουμε από πάνω την χαλαζιακή άμμο σαν να “αλατίζουμε” την επιφάνεια. Με το ρολό ή πινέλο βαφής μπορούμε να κατανήμουμε  την χαλαζιακή άμμο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του χρώματος. Προχωράμε βάφοντας κάθε φορά 1-2 τετραγωινκά και μετά ρίχνοντας χαλαζιακή. Δεν βάφουμε όλη την επιφάνεια μονομιάς γιατί το gelcoat ή το topcoat έχει μικρό χρόνο δουλέματος και από τη στιγμή που προσθέτουμε τον καταλύτη μέσα στο gelcoat, έχουμε 25λεπτά για να το εφαρμόσουμε μέχρι να αρχίσει να αντιδρά και να στεγνώνει.

Αφού ολοκληρώσουμε την εφαρμογή της 1ης στρώσης μπορούμε να κάνουμε και 2η στρώση αν θέλουμε, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιπλέον η 2η στρώση θα βοηθήσει ώστε να η χαλαζιακή άμμος να ενσωματωθεί καλύτερα μέσα στο gelcoat και να μην ξεκολλάει οταν σέρνουμε στην επιφάνεια βαριά αντικείμενα.

Η χαλαζιακή άμμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με άλλου είδους χρώματα όπως ναυτιλιακά χρώματα πολυουρεθάνης,εποξικά χρώματα, λαδομπογιές, βερνικια κτλ καθώς είναι απόλυτα συμβατή. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει αντιλισθητικές επιφάνειες σε δάπεδα, σε πάρκινγκ, σε πισίνες και περιμετρικά από τις πισίνες, σε καρότσες φορτηγών κτλ. Προτού τη χρησιμοποιήσουμε με οποιοδήποτε άλλο είδος χρώματος καλό είναι να ελέγξουμε τον τρόπο δουλέματος του χρώματος που προτείνει ο κατασκευαστής και τους χρόνους στεγνώματος ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στην εφαρμογή

0 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ

Στείλτε μας ένα μήνυμα εδώ