/ Ναυτιλιακά χρώματα / Παραφίνη: τι είναι, που & πως χρησιμοποιείται?

Παραφίνη: τι είναι, που & πως χρησιμοποιείται?

Alfakem 7 Ιουλίου 2014 - 11:07 για Ναυτιλιακά χρώματα, Χωρίς κατηγορία

Με τον όρο ΠΑΡΑΦΙΝΗ μπορούμε να βρούμε πολλά διαφορετικά προϊόντα αν ψάξουμε στο Internet. Η παραφίνη όμως που χρησιμοποιείται στον κλάδο των πολυεστερικών κατασκευών, στην ουσία είναι διάλυμα παραφίνης σε στυρένιο περιεκτικότητας 4% περίπου, είναι ένα διαφανές υγρό με σχετικά έντονη οσμή που χρησιμοποιείται για την πλήρη σκλήρυνση του Gelcoat.


Που μας χρειάζεται η παραφίνη?
Παραφίνη 2Τα πολυεστερικά αντικείμενα συνήθως βγαίνουν από την παραγωγική διαδικασία έτοιμα βαμμένα με πολυεστερικό χρώμα (gelcoat). Πχ δεν θα δούμε ποτέ ένα σκάφος να βγαίνει από την παραγωγή άβαφτο και να είναι εμφανής ο πολυεστέρας και το υαλοΰφασμα, αλλά πάντα θα είναι βαμμένο εκ των προτέρων είτε λευκό είτε σε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση RAL. Για να επιτευχθεί αυτό, το gelcoat εφαρμόζεται μέσα στο καλούπι του αντικειμένου και στην συνέχεια το αντικείμενο χτίζεται βήμα-βήμα έως ότου είναι έτοιμο να ξεκαλουπωθεί. Έτσι λοιπόν τα gelcoat είναι σχεδιασμένα για αυτήν την διαδικασία.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένα υπάρχων πολυεστερικό αντικείμενο (πχ σκάφος, τμήμα αυτοκινήτου, δεξαμενή κτλ) έχει ζημιά στο χρώμα και πρέπει να επισκευαστεί εξωτερικά?
Το καταλληλότερο προϊόν για να έχουμε την τέλεια πρόσφυση πάνω σε παλαιότερο gelcoat είναι να ξαναχρησιμοποιήσουμε gelcoat. ΟΜΩΣ το gelcoat είναι εκ κατασκευής σχεδιασμένο για χρήση μέσα στο καλούπι. Έτσι όταν κάνουμε εξωτερική επισκευή ακόμα και αν είμαστε σχολαστικά προσεκτικοί, τηρώντας ακριβώς την αναλογία του καταλύτη που πρέπει να μπει μέσα στο gelcoat (2% w/w, κατά βάρος), ενδέχεται τελικά το χρώμα να μην “παγώσει” πλήρως και στη αφή να αφήνει ίχνη…..Αυτό δεν είναι “αφύσικο” να συμβεί
Για να αποτρέψουμε τέτοια προβλήματα, χρησιμοποιούμε την παραφίνη. Προσθέτουμε 40-50 γραμμάρια παραφίνης μέσα σε 1 κιλό πολυεστερικού χρώματος gelcoat (4-5% w/w, κατά βάρος).  Ανακατεύουμε πολύ καλά το gelcoat και στο τέλος δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε καταλύτη, γιατί αλλιώς το gelcoat δεν θα παγώσει ποτέ.
Η παραφίνη που προσθέσαμε μέσα στο Gelcoat σφραγίζει εντελώς την επιφάνεια και το χρώμα στεγνώνει εντελώς, χωρίς να αφήνει πια ίχνη.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Αν σε μια εξωτερική επισκευή κάνουμε παραπάνω από 1 στρώσεις gelcoat, για μεγαλύτερη καλυπτικότητα χρώματος, τότε παραφίνη θα προσθέσουμε μόνο στην τελευταία στρώση!
  • Αν σε κάποια επισκευασμένη επιφάνεια όπου είχαμε χρησιμοποιήσει παραφίνη μέσα στο Gelcoat, θέλουμε να ξανακάνουμε κάποια επισκευή πρέπει να τρίψουμε ελαφρά την επιφάνεια για να αγριέψει ώστε να φύγει η παραφίνη που είναι στην επιφάνεια. Αν δεν το κάνουμε αυτό τότε η νέα στρώση gelcoat θα αποκολληθεί πάνω από την παλιά εξαιτίας της παραφίνης που έχει “σφραγίσει” την προηγούμενη επιφάνεια

 

Συσκευασίες: μικρές συσκευασίες παραφίνης από 40gr έως 5kg

0 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ

Στείλτε μας ένα μήνυμα εδώ